tse-tse-art
galerie voor hedendaagse Afrikaanse kunst

Wie ben ik en vanwaar mijn passie voor Afrikaanse kunst.

Als 8-jarige ben ik voor het eerst met mijn ouders op reis gegaan naar Centraal Afrika. Naar Rwanda en Oost Congo waar toen reeds de massa vriendelijke mensen, het prachtige groene landschap en de berggorilla’s een grote indruk op mij gemaakt hebben. Tijdens mijn middelbare studies ben ik gaan helpen in de sloppenwijken in Kenia en Tanzania. Later heb ik geholpen bij het uitbouwen van de infrastructuur in scholen in Rwanda.

Als jonge dertiger en tevens natuurliefhebber heb ik intussen reeds vele reizen gemaakt doorheen gans Afrika. Ook Europa, Noord en Zuid Amerika en Oceanië heb ik doorkruist, meestal als rugzaktoerist. Maar ik heb, zoals zoveel anderen, mijn hart verloren aan Centraal Afrika, met zijn immer optimistische bevolking en zijn prachtige natuur.

Door het bezoeken van tentoonstellingen in Brussel en Wallonië, waar meer interesse is voor Afrikaanse kunst, ben ik in contact gekomen met hedendaagse kunstenaars, galeriehouders en verzamelaars. Via email en telefoon bereik ik ook af en toe kunstenaars in Afrika zelf, wat niet altijd evident is.


De galerie.

Tien jaar geleden kocht ik in Gent een verwaarloosd pand aan de Sint-Joriskaai. Het is centraal gelegen, bij de nieuwe jachthaven Portus Ganda, tussen de Dampoort en Sint-Jacobs. Het gelijkvloers was een antiekzaak, de rest was jarenlang nagenoeg onbewoond en vervallen. Ik heb het gerestaureerd en besloot het gelijkvloers in te richten als galerie. Deze is niet zeer groot maar toch groot genoeg om één of meerdere kunstenaars te laten tentoonstellen. Het is een gemakkelijk te bereiken plaats waar veel kunstaanbod is. Nabij is er voldoende parkeergelegenheid.

In 2007 organiseerde ik er mijn eerste tentoonstelling van hedendaagse Afrikaanse kunst. Het was een succes en ik besloot om mij via mijn hobby verder in te zetten voor het verspreiden van Afrikaanse kunst, met de nadruk op hedendaagse Centraal Afrikaanse schilderkunst en beeldhouwkunst. Zo wil ik verschillende hedendaagse Afrikaanse kunstenaars laten exposeren.


De naam tse-tse-art.

Mijn galerie gaf ik de naam ‘tse-tse-art galerie’.
Toen ik in West Afrika was probeerden de mensen mijn aandacht te krijgen door telkens ‘ts ts’ te roepen, net zoals ze dit in Centraal Afrika met ‘pst’ doen. Voor ons komt dit eerder onbeleefd over. Doordat ik een natuurliefhebber ben was de link met de tsé-tsé vlieg vlug gemaakt. Tse-tse is een gemakkelijk woord om uit te spreken en iedereen kent het wel.
Zo kwam ik tot de geschikte naam ‘tse-tse-art’ om de aandacht van het publiek te trekken en tegelijkertijd de Afrikaanse link te leggen.


Dirk Vercruysse