tse-tse-art
galerie voor hedendaagse Afrikaanse kunst

KINSHASA, voorheen Leopoldstad en KIN in de volksmond, is de hoofdstad van RDC, de Democratische Republiek Congo. Gelegen langs de Congostroom en met een bevolking tussen 8 en 10 miljoen inwoners is het ook een van de grootste steden van Afrika ten zuiden van de Sahara.
Het is een stad van scherpe contrasten met chique woonwijken, commerciële gebieden, een universiteit en zich uitbreidende sloppenwijken naast elkaar. Maar Kinshasa is ook nog steeds een groot cultureel en intellectueel centrum met een florerende gemeenschap van kunstenaars zoals schilders, beeldhouwers, fotografen en musici. Met hun creaties belichten ze de dagelijkse realiteit van hun KIN. Verschillende van hen zijn zeer bekend geworden en hun vaak waardevolle werken bevinden zich in belangrijke publieke en particuliere collecties over gans de wereld.

Tijdens de Gentse Feesten is er een dubbeltentoonstelling van twee grote Congolese kunstenaars. Zo zijn er schilderijen te zien van de artiest MAVINGA uit de Académie des Beaux Arts. Hij is een colorist en één van de grootste schilders uit de Congolese geschiedenis. Daarnaast zijn er beelden van Freddy TSIMBA, deze zijn gemaakt uit kogelhulzen die een bijzondere wrange dimensie geven en een roep zijn naar vrede.